In het voorjaar van 2021 vertaalde ik samen met mijn partner Linda het prachtige boek Wildlife on your doorstep. Het is geschreven door de bekende natuurjournalist Mark Ward, hoofdredacteur van het Engelse tijdschrift Nature’s home. We vertaalden het niet alleen, maar bewerkten het ook voor de Nederlandse markt: niet alle dier- en plantsoorten die in Engeland voorkomen kun je in Nederland zien en vice versa.

Mark hanteert in zijn boek een heel onderscheidend concept: word de beheerder van je eigen natuurgebied. Dat stel je samen uit verschillende biotopen in je naaste omgeving: een stukje bos, waterrijk gebied, open bouwland, wellicht een vervallen industrieterrein, een heideveldje, stadsplantsoen of zelfs een stuk duin en kust, als je daarbij in de buurt woont. Gebiedjes die je lopend of per fiets kunt bereiken of wellicht via een kort autoritje. De basis van je natuurgebied is je tuin, als je die hebt. Het boek bevat veel tips over hoe je je tuin diervriendelijk kunt maken. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende bloemen en je kunt zomaar tientallen soorten zweefvliegen en vlinders waarnemen.

Door regelmatig ‘jouw’ natuurgebied te bezoeken, ontdek je steeds meer soorten planten, bomen, insecten, vogels, amfibieën, reptielen, zoogdieren, paddenstoelen en noem maar op. Je zult zien dat de soorten en aantallen verschillen per seizoen. En als je lijstjes gaat bijhouden van je waarnemingen, wordt het nog leuker. Dan zie je per jaar de verschillen in aantallen. In een strenge winter kun je ineens getuige zijn van een invasie van vogels als de notenkraker of pestvogel. En als het weer in het voorjaar gunstig is in Noord-Afrika, kan in Nederland zomaar een invasie plaatsvinden van de distelvlinder. Voor je het weet ben je toch die boswachter geworden die je als klein kind al wilde zijn, gewoon naast je baan.

De Nederlandse versie heet Natuur dicht bij huis en wordt uitgegeven door Rebo Publishers uit Noordwijkerhout. Het boek telt 176 pagina’s en bevat prachtige natuurfoto’s. Het is voor slechts 9,99 te koop bij je favoriete boekhandel of online, zoals hier:

https://www.bol.com/nl/nl/p/natuur-dicht-bij-huis/9300000042077901/?bltgh=iXNaSmC8hxUakLsRTPdE0A.4_8.9.ProductTitle

Natuur dicht bij huis is een heerlijk en nuttig boek voor de natuurliefhebber en ook leuk om cadeau te doen aan vrienden of familie. Succes in je nieuwe functie als boswachter!