Concept & copy, schrijver

Noor en Heiko grijpen in!

Mijn nieuwste kinderboek is uit: Noor en Heiko grijpen in! Het is een bijzonder prentenboek, gemaakt in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Dat is de uitvoeringsorganisatie van de versterkingswerkzaamheden in de provincie Groningen; een regio die hard is getroffen door aardbevingen. NCG vroeg mij om een prentenboek te bedenken en te schrijven voor kinderen van 2 tot 6 jaar in het versterkingsgebied; de regio’s in Groningen waar veel huizen versterkt, afgebroken en nieuw gebouwd worden. En ik vroeg op mijn beurt de geweldige illustratrice Myriam Berenschot uit Groningen of ze me daarbij wilde helpen. Samen bedachten we de verhaallijn, zij maakte de prachtige tekeningen en ik schreef de teksten. Maar we konden niet zomaar aan de slag…

Om uit te zoeken waar kinderen van 2 tot 6 jaar nou het meest last van hebben in het versterkingsgebied, deden we uitgebreid onderzoek. We lazen dikke rapporten, keken aangrijpende documentaires en spraken met twee gezinsbegeleiders en een speciale kindercoach in het gebied. Wat steeds terugkwam is de last die de kinderen hebben van het feit dat hun ouders flink in beslag worden genomen door de vele mensen van instanties en bedrijven die de versterking begeleiden. Schade-opnemers, schade-adviseurs, schade-afhandelaars, aannemers, architecten (bij nieuwbouw), soms advocaten, gemeenteambtenaren, gezinsbegeleiders; noem maar op. De tijd die veel ouders daarmee kwijt zijn, gaat ook ten koste van de kinderen. Bovendien komen veel ouders in een emotionele rollercoaster terecht: goed en slecht nieuws wisselen elkaar voortdurend af, net als de daarmee gepaarde boosheid, opluchting, frustratie en blijheid. De kinderen worden daar ongewild in meegetrokken.

Noor en Heiko, de hoofdpersoontjes in het boek, noemen de mensen van al die instanties en bedrijven de ‘mannen met mappen’, want ze hebben altijd van die mappen met papieren onder hun arm volgens Heiko. Ook de ouders van Noor en Heiko krijgen vaak bezoek van mannen en vrouwen met mappen. En dat is niet altijd leuk voor de twee; ze vinden het op een gegeven moment hoog tijd om in te grijpen!

Het is een kinderboek geworden waarin Myriam en ik goed moesten zoeken naar de juiste balans tussen de realiteit (die niet altijd even mooi is) en een leuk verhaal met herkenning en hoop voor de kinderen in het aardbevingsgebied. Het boek wordt gratis uitgedeeld aan kinderen, scholen en bibliotheken in het versterkingsgebied. Daarnaast is het ook te koop voor kinderen in de rest van de provincie Groningen of zelfs in het land, omdat het daar ook een leuk en leerzaam boek voor is. Het is verkrijgbaar voor 9,95 in de boekhandel en op internet. De opbrengsten ervan gaan naar initiatieven voor en door kinderen en jongeren in de provincie Groningen.

https://www.bol.com/nl/nl/p/noor-en-heiko-grijpen-in/9300000171258111/?bltgh=nqdC2MvZxSGXNW2-lTpGHA.2_6.7.ProductTitle

Vorige

Kraaien, slakken en muizen tussen de boter, kaas en eieren.

  1. Jacqueline de Groot

    Super gaaf Pierre! Wat een geweldig initiatief en mooi dat jij hier voor gevraagd bent. Het ziet er prachtig uit! Ik zeg het voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén