3727696012_0ccdd65b4f_zEr is de afgelopen maanden een volksverhuizing aan de gang in de Groninger Schildersbuurt. De honderden ambtenaren van de Belastingdienst aan de Hofstede de Grootkade hebben inmiddels hun onderkomen verlaten. Zij sturen de blauwe enveloppen nu vanuit een splinternieuw gebouw aan de andere kant van de stad. Over niet al te lange tijd wordt hun plek ingenomen door honderden studenten en een paar jonge stelletjes. Onder leiding van woningcorporatie Nijestee worden de stoffige kantoren omgetoverd tot puike woonslaapkamers en enkele moderne studio’s. In Jiskefet-termen gesproken: de Debiteuren-Crediteuren-omgeving wordt geschikt gemaakt voor een leger Lullo’s. Tijdens de manifestatie ‘Gluren bij de Buren’ mochten buurtbewoners een kijkje nemen in het pand. Net iets voor een nieuwsgierige columnist.

Laat ik vooropstellen dat ik wel blij ben met deze verjongingsoperatie in onze buurt. Ik zie op rokjesdag toch liever studentes door de straat fietsen dan ambtenaren, om maar een voorbeeld te geven. Volgens mij is het ook goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf aan de Kraneweg. Lees: de pizzeria, de snackbar, de warme bakker en ‘t café aan het westelijk einde van de straat. Of de sigarettenman ook meer omzet gaat draaien, betwijfel ik. Die belastingjongens rookten stug door op de stoep, viel mij vaak op. Tot slot, ik vind het een prima plek voor studenten. Ik zie ze liever in een oud kantoorgebouw, dan met z’n zevenen in een vertimmerde jaren 30-gezinswoning in één van de mooie straten van onze wijk.

Van buiten is het pand enorm opgeknapt. De nieuwe bakstenen gevel is veel meer in harmonie met de omringende gebouwen dan die verzameling grijze gevelplaten met aluminium kozijnen van voorheen. Fijn dat die architectonische dwaling uit onze wijk verdwenen is. Het interieur is verbluffend. Waar ik in de jaren 80 als student blij was met een tochtig hok van drie bij drie – de wc, douche, telefoon en keuken delend met een mannetje of tien – ontbreekt het de toekomstige student aan de kade aan niets. Een ruime kamer met dubbel glas en een eigen keuken, douche en toilet. Met uitzicht over het Reitdiep en op het Noorderplantsoen. Alsjeblieft. Hoezo, vroeger was alles beter?
7b6ec795-e1ba-438f-b618-c87d7bb785e2
In de oude Zeevaartschool van Mulock Houwer verschijnen studio’s om je vingers bij af te likken, met balkonachtige galerijen aan de achterkant. Kosten nog moeite zijn gespaard. En toch gaan de studenten maar zo’n 350 euro per maand betalen voor hun paleisjes, gonsde er door de gangen van het vernieuwde pand. Vadertje staat zorgt kennelijk beter voor de hedendaagse student dan menig politicus ons wil doen geloven. In onze Schildersbuurt wonen de studenten straks als God in Groningen.

Deze column verscheen in de Wijkkrant Schildersbuurt Groningen, in juni 2013.