Concept & copy, schrijver

Kraaien, slakken en muizen tussen de boter, kaas en eieren.

Begin 2022 kwamen mijn werk en natuurhobby heel mooi bij elkaar. Ik werd door een uitgever namelijk gevraagd om vier natuurgidsen samen te stellen en te schrijven. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken en samen met mijn partner Linda pakte ik de klus op.

We maakten per gids de indeling en soortenselectie, beschreven alle soorten (in totaal ruim 500) en verzorgden de beeldredactie: we selecteerden honderden foto’s van een internationale stockfotosite. Daarnaast dachten we na over een functionele indeling van de gidsjes. Zo kreeg elke soort een of meerdere icoontjes van habitats waarin hij voorkomt; bos, heide, kust, etc. Daarnaast kregen dieren- en plantenfamilies hun eigen kleurenbalk bovenaan de pagina om een soort makkelijker te vinden. En in de plantengids deelden we de bloemen in op kleur voor een snelle determinatie.

Het zijn vier fris opgemaakte gidsjes geworden van 160 pagina’s per stuk. In de teksten staan niet alleen de belangrijkste kenmerken van allerlei soorten, maar ook leuke weetjes. Zo gaan roerdompen in de paalhouding staan bij gevaar, ‘klepperen’ ooievaars als ze elkaar het hof maken en voeren futen een ‘grasdans’ uit tijdens de balts.

We maakten de boekjes voor R&B, een label van Rebo Publishers. De distributie vond dit keer niet plaats via de boekhandel, maar via een grote supermarktketen: de Lidl. Een verrassende maar ook slimme plek om mensen bewust te maken van de schoonheid van de Nederlandse natuur: de natuurpockets vallen natuurlijk meer op tussen de levensmiddelen dan tussen de enorme hoeveelheid natuurboeken in een boekwinkel.

Vorige

Nieuw: Kleine Luiaard!

Volgende

Noor en Heiko grijpen in!

 1. Edwin Holkers

  Ontzettend leuke boekjes. Is er nog een manier om ze te kopen. De Lidl heeft ze niet meer

 2. R lefer

  Hallo, zijn ze nog ergens beschikbaar?
  Mvg

 3. Pierre Carriere

  Hallo belangstellenden, ik heb even contact gehad met de uitgever. De boekjes zijn vanaf het vroege voorjaar 2023 (waarschijnlijk vanaf februari) weer beschikbaar bij de Lidl, uitgebreid met een vijfde gids over insecten. Groetjes Pierre

 4. M.van den Bergh

  Fantastische boekjes!!
  Ik wil graag alle vijf de boekjes (ook het insectenboekje), tweemaal bestellen.

  Alvast dank!
  Met vriendelijke groet,
  M.van den Bergh

 5. Pierre Carriere

  Hoi M. van den Bergh,
  helaas zijn de gidsjes niet bij mij of de uitgever te bestellen. De verkoop ligt bij de supermarktketen Lidl. Zij bieden de boekjes (nog) niet online te koop aan. Het is dus even wachten op de volgende periode dat de gidsjes weer in hun schappen liggen. Ik weet niet wanneer dat is. De serie wordt binnenkort trouwens weer uitgebreid, nu met een vlindergids. Groetjes Pierre

 6. A Slotman

  Twee erg leuke en handig formaat gidsjes,met relevante info om snel even te zoeken.

  Kwam ze toevallig tegen bij de Lidl
  Jammer dat ze niet te bestellen zijn,er waren maar 2 soorten meer beschikbaar.
  Had de andere 4 ook graag willen kopen,maar kom niet zo regelmatig bij de Lidl.
  Kans dat ik de rest toevallig daar tegen kom,zal niet erg groot zijn.

 7. Rallie

  Dag Pierre,

  Ik ben helaas te laat achter deze mooie serie boekjes gekomen waardoor ik alleen het vogel-, insecten- en vlinderboekje heb kunnen bemachtigen. Is er een mogelijkheid om ook de dieren-, strand- en plantenboekjes nog te kunnen bemachtigen?

  Ik ben namelijk erg enthousiast geworden!

  Ik hoor graag van u!

  Groetjes Rallie

 8. Pierre Carriere

  Beste A. Slotman en Rallie,
  ten eerste: wat leuk dat jullie enthousiast zijn over de Natuurpockets! Helaas kunnen de uitgever of ik jullie niet helpen aan de boekjes. De Lidl gaat over de verkoop en dat doen ze op hun manier: twee keer per jaar de boekjes een week in de schappen leggen. Wellicht kunnen jullie contact opnemen met de Lidl. Groetjes Pierre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén