Het H.W. Mesdagplein zou het mooiste plein van de stad Groningen kunnen zijn. Met gemak. De omgeving klopt namelijk. Het plein is omgeven door prachtige huizen uit het begin van de vorige eeuw. Statige gebouwen, hoog en met liefde onderhouden door de bewoners. Panden van architecten van naam. Zo’n locatie verdient meer dan het huidige plein. Het is dat het ding H.W. Mesdagplein heet, anders zou je het niet eens benoemen als plein. Een woud van lage bosjes staat de bodem te bedekken en het zwerfafval op te vangen. Goedkope, grijze stenen vormen een fantasieloos patroon op het midden van het plein. Op wat incidenteel voetballende studenten en drinkende daklozen na is de grauwe vlakte doods. Enkele prachtige platanen verraden echter hoe het er eens was. En hoe het weer zou kunnen worden.
Ooit woonden aan het H.W. Mesdagplein beroemde Groningers. Ploeg-schilder Arie Zuidersma bijvoorbeeld. Zij genoten van de fontein die er destijds stond. En van de geur van pas gemaaid gras, van de veldjes waar de veldwachter regelmatig de spelende kinderen afjoeg. Het zoemde er van het leven; het was een ontmoetingsplek van de buurt. Hier hoorde je hoe het met je overbuurman ging en met de weduwe op nummer 14. En zag je voor het eerst de baby van de Keldermannetjes.
Het plein is ontworpen naar voorbeelden in Parijs, Wenen en andere Europese hoofdsteden. De woorden grandeur en allure stonden waarschijnlijk veelvuldig in de eerste vergadernotulen. Het zou het natuurlijke rustpunt worden in de Herman Colleniusstraat. Een straat ontworpen als Zuid-Europese avenue. Breed, met hoge huizen en hoge bomen. Nu een nikszeggende weg, versmald door parkeerhaventjes, borders met diezelfde kruipstruikjes als op het plein en omzoomd door veel verwaarloosde studentenpanden. Een eeuw na de aanleg van de Schildersbuurt zijn de eyecatchers van weleer – zoals ook de Kraneweg en het Jozef Israëlsplein – allen langzaam ontmanteld.
De kans dat het H.W. Mesdagplein ooit weer het mooiste plein – wellicht zelfs het mooiste plekje – van de stad Groningen wordt, is klein. De stad heeft grote schulden. En de budgetten die er zijn worden door het overwegend linkse college eerder besteed aan voetbalkooien, wipkippen en andere wijkverbetering in de zogenaamde achterstandswijken. Nivellering is de norm. Behalve als het gaat om het stadscentrum. Daar worden toeristische trekpleisters van tientallen miljoenen aangelegd. Kunnen we niet één verdieping van het forum opofferen voor het opknappen van de pleinen en lanen in de Schildersbuurt? Het zit er niet in. Het college vindt waarschijnlijk dat ik niet moet zeuren. Volgens hen heb ik namelijk heel veel geluk dat ik in de Schildersbuurt kan wonen. Hoezeer die buurt ook langzaam maar zichtbaar achteruit gaat.
Deze column verscheen in oktober 2012 de wijkkrant van de Groningse Schildersbuurt.
beukema
Interessant stukje over een prachtig plein in de stad Groningen.
In Amsterdam vind je een vergelijkbaar plein op de kruising Hogeweg-Lineausparkweg een een ontwerp gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. Ook hier heeft in het verleden een fontein gestaan. Door het plein weer overzichtelijk en toegankelijk te maken en een fontein centraal op de plek te plaatsen, is de plek weer helemaal tot leven gekomen. Zeker in de zomermaanden is het t bruisende middelpunt van de buurt!
Destijds hebben bewoners zich sterk gemaakt voor de herinrichting van de plek. Als je met een grote groep een goed plan op stelt, wil de gemeente er ongetwijfeld naar kijken. Mogelijk kan een herinrichting gezamenlijk met noodzakelijke reparaties en onderhoud van kabels en leidingen worden uitgevoerd. Zelfde geldt uiteraard voor het Josef Israelplein.
Voor meer informatie kunt u altijd contact met me opnemen!
EJ Beukema
voorbeeld: http://fonteinhogeweg.weblog.nl/files/2008/05/1bbc02ead9
Henk Tiggelaar / Manifestatie Schilderswijk
Dag Pierre,
Een prachtig verhaal over het Mesdagplein in onze wijkkrant. Dat verdient eigenlijk navolging. Je weet natuurlijk dat er een werkgroep Statige Lanen is. Heeft diverse plekken van de wijk in beeld gebracht, maar de gemeente doet er niets mee.
Stel dat we toch voor een actie gaan voor dit plein, wat zou je daarvan vinden.
We moeten natuurlijk daarin liefhebbers vinden en een plan uitwerken en bv samenwerken met Academie Minerva oid.
Wacht je reactie wel even af.
Groet,
Henk