In Oosterwolde verschijnt het Biosintrum; een kenniscentrum op het gebied van de biobased economy. Het wordt een ontmoetingsplek en broedplaats waar het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid kennis ontwikkelen en delen. Een zeer innovatief pand dat natuurlijk duurzaam wordt gerealiseerd. Het bestaat straks voor meer dan 80% uit biobased materialen. Het is slechts een van de vijftig projecten op het gebied van de biobased economy in de gemeente Ooststellingwerf.

De werknaam voor dit vooruitstrevende pand was ‘Kenniscentrum Biobased Economy’. Hoewel deze naam wel vertelde waar het om draaide, was hij natuurlijk te lang. Dat wordt in de volksmond al snel afgekort tot het Kenniscentrum. Of er wordt een naam verzonnen op basis van de vorm van het gebouw bijvoorbeeld. Beide onwenselijk. Aan mij de vraag om een pakkende, definitieve naam te verzinnen. Een naam die enerzijds rekening hield met de (inter)nationale ambities van het project, maar anderzijds ook op draagvlak in de regio zou kunnen rekenen. Uit enkele voorstellen kozen de beleidsmakers van de gemeente unaniem voor het Biosintrum. Lekker kort. Bio verwijst naar biobased, sintrum is het Fries voor centrum en samengevoegd klinkt het (inter)nationaal prima.

Ik stelde voor om Paul Kooi het logo te laten ontwikkelen; een ervaren vormgever waar ik al meer dan 20 jaar mee samenwerk. Hij kwam met een iconisch logo, gebaseerd op de vorm van het gebouw. Maar er is nog veel meer in te zien. We bedachten een give away: een boomerang van gerecyclede CD-hoesjes. Immers: oude materialen komen bij je terug wanneer je ze hergebruikt.

Daarnaast ontwikkelden we samen de eerste campagne. Daarin roepen we inwoners op om hun oude spijkerbroeken in te leveren voor het Biosintrum. Ze worden verwerkt tot denim-dekens, waarmee de binnenwanden geïsoleerd worden. Al met al hebben de bevlogen en daadkrachtige mensen van de gemeente Ooststellingwerf samen met Paul en mij in een paar maanden een merk neergezet. En daar zijn we allemaal beretrots op! Kijk maar eens op www.biosintrum.nl